Eğitmen(ler)
Prof. Dr. Hülya Adak
Instructor(s)
Prof. Dr. Hülya Adak
Süre / Mekân
5 hafta boyunca her Cumartesi, 3 saat / Çevrimiçi + 1 fiziksel buluşma
Duration/Location
5 hafta boyunca her Cumartesi, 3 saat / Çevrimiçi + 1 fiziksel buluşma
Ücret
7500 TL
Price
7500 TL
05. Eyl 03. Eki. 2026 13.00 - 16.00

Romandan Oyuna, Oyundan Sahneye Adaptasyonlar

Karşılaştırmalı Edebiyat alanında uzman Prof. Dr. Hülya Adak’ın Lab için özel olarak tasarladığı bu atölye, “Theatre-In” yaklaşımıyla edebiyattan sahneye uyarlama sürecine odaklanıyor. Katılımcılar, seçilen bir roman üzerinden egzersizlerle ilerleyerek metin üzerinde birebir çalışıyor.

Kontenjan: 20 kişi

Kimler katılabilir?

Edebiyat, tiyatro, film/televizyon, sahne sanatları, beşeri ve sosyal bilimler üzerine çalışan üniversite öğrencileri, sanatçı ve tiyatrocular, yazarlar, (bağımsız) araştırmacılar.

Neler yapılacak?

Yaşar Kemal’den Latife Tekin’e, Oğuz Atay’dan Sevgi Soysal’a uzanan geniş bir seçkiyle, farklı yazarların romanları ve son 30 yılda sahnelenmiş adaptasyonları incelenecek. Programda Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölümü, Oğuz Atay’ın Tehlikeli Oyunları ve Yaşar Kemal’in Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karıncası gibi eserler ve sahne adaptasyonları ele alınacak. Ayrıca bir yazar ve eserleri üzerine yazılmış oyunlar da (Zabel ve Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor) incelenecek. 

*Atölye sonunda katılımcılar, seçtikleri bir romanın sahne uyarlamasını hazırlayacak ve son buluşmada okumasını gerçekleştireceklerdir. 

Prof. Dr. Hülya Adak

Karşılaştırmalı edebiyat, tiyatro eleştirisi ve toplumsal cinsiyet eleştirisi alanlarında Şikago Üniversitesi’nde 1994 yılında yüksek lisans, 2001 yılında doktora derecesini tamamlamıştır. 2019-2023 yıllar arasında Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin (SU Gender) Direktörlüğünü yapmış, 2001-2024 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları bölümlerine modern tiyatro, edebiyat analizi, tiyatro tarihi, modernizm/postmodernizm, kültürel çalışmalar, toplumsal cinsiyet eleştirisi ve edebiyat alanlarında dersler vermiştir. 2018-2020 yılları arasında Osmanlı ve Türkiye Çalışmaları üzerine Freie Universitaet Berlin’de profesörlük yapmıştır.

Museum Of Art