Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 8

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 8

2006 yılından bu yana süregelen, yeni oyun yazarları keşfetmeyi ve çağdaş oyun yazımına alan açmayı hedefleyen Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi sekizinci festivaliyle yerli oyun yazarlarına seyirciyle buluşma imkânı tanıdı.

“Tiyatro Dönüştürür” sloganıyla yola çıkan ve oyun okumaları, söyleşi ve panellerle dolu bir programı geride bırakan Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 8’in ardından Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi, atölyeleriyle yeni yazarları ve yönetmenleri keşfetmeye devam edecek.

Galata çevresinde birçok mekâna yayılan bir yönetmenlik projesiyle başlayan festival, Ayşe Sedef Ayter, Ayşe Lebriz, Murat Mahmutyazıcıoğlu, İmer Özgün Bademci, Sanem Öge, Şaziye Konaç ve Yeşim Özsoy gibi yönetmenlerin önderliğindeki oyun okumaları, söyleşiler ve IKSV iş birliği ile gerçekleşen “Türkiye’de Çağdaş Tiyatro” panel dizisiyle, dolu dolu bir programa ev sahipliği yaptı.

Festivalin Teması Çöp!

Yeni Metin Yeni Tiyatro 2018-2019 Atölyelerinde bu yıl “Çöp” teması altında yazılan oyunlar, 23 Kasım – 30 Kasım 2019 tarihleri arasında seyirciyle buluştu. 6 yeni Türkiyeli oyun yazarının oyunlarının okumasının yanı sıra paneller, söyleşiler ve atölyeler düzenlendi. Ayrıca festival kapsamında Galata ve bölgesinde yine bu tema etrafında üretilen 2 proje gerçekleşti.

 

Festivalin Konuk Yabancı Yazarları İsveç ve Norveç’ten!

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran #metoo hareketinin temsilcilerinden olan İsveçli oyun yazarı Martina Montelius‘un “Ilık Kedi Kumunda Büyüdüm; Akla Yatan Her Sebebin Ötesinde Sevilerek” adlı oyunu ve Norveç tiyatrosunda son zamanların en çok sahnelenen, Ibsen ödüllü yazarı Fredrik Brattberg’in “Annenin Çocuğunun Babası” adlı oyunu okuma olarak sergilendi.

 

Türk Tiyatro Hakkında Kapsamlı bir dizi Panel Festival Programında!

Türkiye’de Çağdaş Tiyatro Panelleri

IKSV iş birliği ile düzenlenen ve iki güne yayılan panel dizisinin birinci oturumunda konuşmacılar 1990’lardan başlayarak Türkiye Tiyatrosu üzerine teorik tespitlerde bulundular. Türkiye Tiyatrosu 1990, 2000 ve 2010 olarak üç dönemde incelendi ve on yıllık dönemlerde kesintiye uğrayan ya da dönüşen yaklaşımların izleri sürüldü. Bu seansın temel izleği, dönemsel tiyatro yapma biçimlerinin yanında öne çıkan “oyun yazarlığı” biçimleri üzerinde konumlandırıldı.
Konuşmacılar: Dr. Ferdi Çetin, Doç. Dr. M. Melih Korukçu, Doç. Dr. Selen Korad Birkiye, Dr. Özlem Hemiş, Ozan Ömer Akgül

İkinci oturumda ise, ilk oturumda, 1990, 2000 ve 2010 sonrası olmak üzere üç dönemde incelenen Türkiye Tiyatrosu bu dönemleri temsil eden, yazar ve yönetmenler tarafından yorumlandı.
Konuşmacılar:  Özen Yula, Yiğit Sertdemir, Yeşim Özsoy, Kerem Kurdoğlu, Murat Daltaban, Ceren Ercan

 

Yeni Metin Yeni Tiyatro “Senenin Oyunu” Ödülü İkinci Yılında Sahibini Buldu!

Geçtiğimiz yıl ilk kez, Misafir adlı oyunuyla Ömer Kaçar’a verilen “Senenin Oyunu” ödülü bu yıl Kalanlar oyunuyla Itır Karabulut’un oldu. Oyun, IKSV iş birliği ile 23. İstanbul Tiyatro Festivali Programı kapsamında İngilizce üst yazıyla Yeşim Özsoy’un yönetmenliğinde seyirciyle buluştu.

Yeni Metin Yeni Tiyatro atölyelerinde yazılan Misafir oyunu, geçtiğimiz yıl yazarına, Theater und Orchester Heidelberg’in davetiyle 36. Heidelberger Stückemarkt Festivali’nde Uluslararası Oyun Yazarı Ödülü ve Seyirci Ödülü’nü kazandırmıştı. Kaçar’ın Misafir adlı oyunu 2020 tiyatro sezonunda ise, Kumbaracı50 yapımı olarak seyirciyle buluşuyor.

Atölyelerde yazılan oyunlar arasından seçilen “Senenin Oyunu” okuması önümüzdeki yıllarda da IKSV iş birliğiyle İstanbul Tiyatro Festivali programında yer almaya devam edecek!