Eğitmen(ler)
Orhan Şener DeliormanlıInstructor(s)
Orhan Şener DeliormanlıSüre / Mekân
3 saat / İnteraktif - ÇevrimiçiDuration/Location
3 saat / İnteraktif - ÇevrimiçiÜcret
2.500 TLPrice
2.500 TLYaratıcı Zihinler İçin İçerik Diyeti ve Yazarak Düşünme Atölyesi
Gün içinde maruz kaldığımız içerikler arttıkça, neyi okuyacağımızı, izleyeceğimizi ve neye dikkatimizi vereceğimizi seçmek de giderek zorlaşıyor. Bu atölyede, bilgi ve içerikle kurduğumuz ilişkiye daha yakından bakmayı; öğrendiklerimizi işlemek, düşüncelerimizi toparlamak ve zihnimizi daha açık tutmak için yazıyı bir araç olarak kullanmayı odağımıza alıyoruz.
Katılımcılar, kendi içerik diyetlerini nasıl oluşturabilecekleri üzerine düşünürken aktif okuma, izleme ve dinleme pratiklerini; not alma, günlük tutma ve yazarak düşünme yöntemlerini farklı uygulamalar üzerinden ele alacaklar.
Kimler katılabilir?
Aşağıdaki cümlelerden biri size tanıdık geliyor mu?
– Kafam çok karışık.
– Odaklanamıyorum.
– İzliyorum, okuyorum ama aklımda kalmıyor.
– Hayatım akıp gidiyor. Yaşadığımdan bir şey anlamıyorum.
Bu atölye; yaratıcı işlerde çalışanlar, öğrenciler, araştırmacılar, yazar adayları, yapay zeka çağında değer üretmeye devam etmek isteyen beyaz yakalılar, hayatına anlam katmak isteyen entelektüel meraklılar ve okumayı, yazmayı, düşünmeyi önemseyen herkes için.
Neler yapılacak?
1. Neden?
– Kaos çağında netlik
– Fırtınanın ortasında dinginlik
– Sürekli değişime ayak uydurmak
– Duru zihin ve aktif düşünme
– Doğru kaynaklar, doğru metotlar
– Zihni kağıda aktarmak
– Beyin dışı zihin (external mind)
– Yapay zekaya karşı organik zihin
2. Nasıl?: İçerik Diyeti
– Aktif içerik tüketimi
– Kendi içerik diyetini oluşturmak
– Makrolar ve mikrolar
– Sürekli evrim
– Okumak
– İşlemek
– Dinlemek
– Önceliklendirmek
3. Nasıl?: Zihni Kâğıda Dökmek
– Yazmanın mekanizması
– Zihni kağıda dökmenin etkisi
– Günlük sayfalar (morning pages / zihni boşaltmak)
– Enformasyonu sindirmek (digesting)
– Yazarak öğrenmek (subject notebooks)
– Yazarak düşünmek (reflection)
– Hayata dışarıdan bakmak (journaling)
– Hatırlamak için değil, unutabilmek için yazmak (admin notes)
Her zaman, her yerde not almak (pocket notebook)
Her bölüm sonunda:
– Kısa soru-cevap
– “Bugün ne öğrendim?” değerlendirmesi
Atölyede ele alınacak kavramlar
– Aktif okuma / izleme / dinleme
– Öğrenmeyi öğrenmek
– Pratik yapmanın gücü (adım adım, her gün biraz daha iyi)
– “Mükemmel, iyinin düşmanıdır.”
– Alışkanlık oluşturma
– Öğrendiklerini paylaşma
– İçeriğin fırsat maliyeti
– Growth mindset (gelişim odaklı zihin)
– Bilişsel yük
– Zihin sisi
– Dijital detoks
– Analog arınma
Materyaller
Sevdiğiniz, kullanmaktan keyif aldığınız veya evde var olanlardan seçtiğiniz herhangi bir defter ve kalem.
Atölye sonrasında sunulan imkanlar
Atölye sonunda geri bildirim anketini dolduran katılımcılar, bir ay süresince mail üzerinden Orhan Şener Deliormanlı’ya soru sorabilecek ve mentorluk alabilecek. Ayrıca, ek okuma ve kaynak listesi paylaşılacak.
Atölye öncesi için öneriler
Atölyeden öncesindeki bir hafta, her gün defterinize bir şey yazın. İzlediğiniz dizi, gününüz, okuduklarınız veya aklınızdaki herhangi bir soru hakkında ister tek satır ister on sayfa.
*Interlink – Fırsatlar Kulübü üyelerine özel %20 indirim imkânı bulunmaktadır. Size özel kayıt ve ödeme linkini almak için şirket uzantılı e-posta adresiniz üzerinden info@galataperform.
Orhan Şener Deliormanlı
Medya ve iletişim alanında akademisyen, eğitmen, yazar, konuşmacı ve içerik üreticisidir. İletişim, teknoloji, ekopolitik ve toplumun kesişiminde çalışmalar yürütmektedir. Galatasaray Üniversitesi’nde Medya ve İletişim alanında doktora eğitimi almış; yüksek lisansını City University London’da Medya, Teknoloji ve Toplum, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İşletme ve İktisat alanlarında tamamlamıştır. Çeşitli üniversitelerde iletişim, medya, gazetecilik, podcast, yayıncılık ve medya kuramları üzerine dersler vermiş; 2019–2025 yılları arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası Medya Akademisi’nin eğitim direktörlüğünü yürütmüştür. Türkiye’de ve yurt dışında çok sayıda kurum bünyesinde eğitimler, seminerler ve konferanslar gerçekleştirmiş; gazetecilerin eğitimi alanında uluslararası programlara katılmıştır.
